tisdag 14 juli 2009

Miss(ad) Ekonomi

Efter att den underbara junilönen kom, med massa extra semesterpengar bara sådär, och den försvann snabbare än blixten (jag skämtar inte, det tog en vecka så var det runt 1/5 kvar av lönen...) så har jag börjat fundera lite över min ekonomi. Jag kom fram till att jag inte har nån. Ekonomi alltså. Jag har under våren lånat pengar av pappa vid två månadsslut, jag har haft dåligt med pengar konstant och varken rest (som jag hade tänkt), kunnat spara till något eller köpt grejer till hemmet (som var tanken efter renoveringen i julas).

Så här kan det inte fortsätta. Jag har en (någorlunda) bra lön (iaf om jag får igenom min löneförhöjning nån gång...) och även om mina fasta utgifter slukar halva lönen så borde jag kunna hushålla med de pengar jag får in. Så. What to do?

Jo, jag har lite tankar... Att flytta är uteslutet även om jag vet att jag skulle kunna hitta mer centrala lägenheter för mindre än vad jag betalar nu men jag älskar min lägenhet. Så flytta är ett stort nej. Träningen däremot. Funderar på att säga upp mitt svindyra gymkort - mest för att det är en väldans massa pengar som går till ingenting. Jag tycker inte det är kul att träna. Jag vill inte gymma, jag vill inte gå på det passet och inte det passet. Jag går max två ggr i veckan. Inte lönsamt. Gymkortet får ge vika. Kan ju jogga gratis istället. Så får det bli.

Kan ju kolla över mitt elbolag... Kanske kan man spara lite pengar där? Göra ett matlagningsschema och ta med mig lunch istället för att äta ute tre-fyra ggr i veckan. Det skulle spara tusenlappar. Typ. Planera mitt handlande (av mat alltså) - storhandla billigt och skippa dumma impulsköp.

Inse att jag inte behöver varenda ny tidning som ges ut. Inse att mina garderober är fulla av kläder och att jag inte behöver fler klänningar som jag inte använder. Cykla så länge jag kan och spara in på månadskortet.

Vad tror ni? Fler spartips?

10 kommentarer:

 1. mm, det där med ekonomi är kasst. Vi borde ha det bra ekonomiskt med tanke på att vi har två inkomster som är hyggliga, men allt bara försvinner. Det värsta tycker jag att det är när det inte känns som om man lever ngt lyxliv utan de bara rinner iväg mellan fingrarna... Det bästa tror jag är att om man får löneförhöjning så sätter man så att de automatiskt försvinner in på ett sparkonto, för man vänjer sig så fort om man får mer pengar.. mm det är ett krux det där

  SvaraRadera
 2. Den tjocke konsulten14 juli 2009 15:57

  Logga ALLT (och då menar jag ALLT) du lägger pengar på i en lista i excel under 1-2 månader och studera i detalj vart pengarna tar vägen.

  Det gick förvånansvärt enkelt att halvera sina kostnader tycker jag även om det så klart inte var roligt jämnt.

  Jogga är fint bara man kommer loss, just det har jag stora problem med :D

  SvaraRadera
 3. gift dig rikt..det borde fixa ekonomin..

  SvaraRadera
 4. Du har för hög lön. Min är slut efter två veckor.

  Förstår inte varför det heter månadslön när den bara räcker i två veckor...:-)

  SvaraRadera
 5. Jag och J fick ett litet uppvaknande när vi var hos banken och kollade lite vad vi skulle kunna lägga för pengar om vi skulle köpa hus. Hon trollade lite och sa: Ni skulle kunna köpa ett hus för si mkt och ändå få kvar så mkt per månad. Vi tittade på varandra och funderade på hur det kom sig att våra pengar alltid var slut när månaden var slut (utan att ha köpt hus) och insåg att vi SLÖSAR. Vi gav oss f-n på att bli bättre och laga mat hemma osv. Vi skrev upp ALLT. Vi sparade 10k/månad under våren och köpte oss en båt. Kontant. Det kändes jäkligt bra! :)
  Nu har vi koll på pengarna och vet hur mkt vi KAN spara om vi bara vill. Helt plötsligt blev vi rikare! :)
  Jag ska tipsa om en bra sida m billig mat sen när jag hittar den igen!

  SvaraRadera
 6. Kanske ska tillägga att vi inte har superlöner, men vi var superekonomiska! :D Det funkar ett tag om man har ett mål. Nu har vi semester och då slösar vi igen :D

  SvaraRadera
 7. Jag tror på att minimera de där små utgifterna. Typ som du säger med matlåda, inte fika så jätteofta, inte köpa hundra tidningar, köpa vin och inte drinkar när man går ut.

  Jag försöker att dra ner på "många-bäckar-små-utgifter" men även att planera sitt handlade då när det gäller mat.

  SvaraRadera
 8. Sälj det du inte använder på Blocket. Jag sålde mina gamla möbler nyss och nu ska jag köra en källar-rensing på sem och lägga ut saker som bara står där..

  SvaraRadera
 9. Hejsan. Nu har jag börjat blogga igen. En mycket seriösare blogg än Johanna with a taste of fashion. Kom förbi om du har lust. Och jag vill snart träffa min vän Miss E igen. Trevlig sommar. Kram Johanna

  SvaraRadera